onsdag 12 april 2017

Tvårätters

TOMATO SÔP 

Ingredienser: bacon, morötter, krossade tomater, purjolök, ketchup, en halv gullök, vatten,  ungefär 2 pkt snabbnudlar, aubergine, vitlök, olja (OBS. INTE SOLROSOLJA. Solrosolja ger en nötigare smak än andra oljor, och passar därför inte bra ihop med den här rätten.)


KRYDDOR: Salt, basilika, paprikapulver, svartpeppar och cayennepeppar.

Hur: 

1. Värm vatten i en gryta.
2. CRUSH THE NOODLES (Krossa nudlarna så de blir till mindre bitar) och häll ned dem i det kokande vattnet. 
3. Hacka grönsakerna, rotsakerna och baconet.
4. Stek baconbitarna med hackad aubergine och gullök.
5. Häll i det kokta baconet/auberginen/löken tillsammans med resten av de hackade grönsakerna.
6. Tillsätt krossade tomater, ketchup, vitlök  och olja.
7. Krydda efter behag.
8. Låt koka tills morötterna mjuknat. 

Det är nu klart för servering!

BLÅBÄRSPAJ

Ingredienser:  

PAJDEG: 1 nypa salt, 3 dl vetemjöl, 90 g smör, 3 msk vatten

FYLLNING: 500 g frysta blåbär, 2 dl socker, 1 msk riven ingefära, 2 tsk vaniljsocker, 2 dl grädde

Hur:

1. Börja med att blanda ihop mjöl och salt i en bunke.
2. Ta kylskåpskallt smör och skär ner i tärningar.
3. Arbeta in smör i mjölet med hjälp av händerna.
4. När smöret har blandats ut med mjölet så tillsätt vatten och arbeta ihop degen till en boll.
5. Lägg i en bunke och låt degen vila minst 30 minuter i kylskåpet.
6. Blanda blåbär med socker, ingefära, vaniljsocker.
7. Sätt ugnen på 180 grader.
8. Ta ut degen och kavla den tunt.
9. Smörj en pajform och lägg ner degen försiktigt.
10. Skär bort överflödig deg som sticker upp över kanterna.
11. Fyll sedan formen med torkade ärtor eller vik ner folie så pajformen ligger still och baka pajskalet i 10-12 minuter.
12. Ta ut ärtorna/foliet ur pajformen och låt pajskalet svalna.
13. Fyll sedan skalet med blåbären och baka i ugnen i 15 minuter.
14. Vispa grädde och servera!

Receptet för blåbärspajen kommer från den här hemsidan och är avskriven ord för ord. Jag innehar ingen rätt till den här texten. Tomatsoppan är min egen, though :')

Miljö:

Vad: 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar